Inspiratie-estafette

Vonken in gesprek met Johan Wakkie

Directeur Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en één van de grondleggers van het Olympisch Plan 2028

In navolging van het eerste gesprek in de inspiratie estafette met Ton Nellissen nam Johan Wakkie het Vonkje over. Johan Wakkie is directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en één van de grondleggers van het Olympisch Plan 2028. Een man met ruim 30 jaar bestuurlijke (sport)ervaring, een enorm netwerk binnen en buiten de sport, iemand die beschikt over veel visie over de BV Nederland en, voor ons als Vonken heel belangrijk, iemand die graag kennis deelt.

Doel van het gesprek met Johan Wakkie was om:

  • Erachter te komen wat zijn Olympische droom is;
  • Erachter te komen hoe hij ons als Vonken kan inspireren binnen het thema “reframing the Olympic dream

Na een uur te hebben gesproken was het voor ons nog niet helemaal duidelijk wat de Olympische Droom van Johan Wakkie nu precies is, maar voor inspiratie heeft hij zeker gezorgd. Hierbij een korte samenvatting:

Olympische Spelen in Nederland

Eén van de eerste dingen die Johan Wakkie zei was: “het organiseren van een Olympische Spelen is helemaal niet zo ingewikkeld. Je organiseert 24 losse toernooien en klaar ben je.”

De uitspraak die daar echter direct achter aan kwam was: “Het is echter veel moeilijker al deze toernooien aan elkaar te koppelen met één centraal nationaal en internationaal thema die bruggen kan slaan tussen; verschillende landen en in Nederland zuilen”.

Hierin zit volgens Wakkie echter wel sleutel tot het maken van een succesvol evenement. In zijn ogen leven we in een fantastisch land met oneindige mogelijkheden en 24 toernooien organiseren kunnen we als de beste. Probleem is echter de eeuwenoude verzuiling in ons land. Hierdoor zijn we niet geneigd om over onze eigen schutting heen te kijken en verbindingen te zoeken. “Kijk bijvoorbeeld naar sportbonden. Over het algemeen zijn deze organisaties veel te veel intern gericht en alleen met hun eigen stukje bezig.” Volgens Wakkie moeten de Vonken voor het thema “reframing the Olympic dream” dan ook niet bij de bonden beginnen maar juist buiten de sport inspiratie opdoen. 

“Binnen de sport ontbreekt het vaak aan een goede visie. Haal de inspiratie voor een thema bij inspirerende figuren uit de cultuur of muziek sector, daar zijn ze veel verder dan in de sport”.

Volgens Johan Wakkie moet er eerst een heel helder thema komen wat voor veel verschillende zuilen in Nederland van betekenis is voordat een Olympisch Plan in Nederland kans van slagen heeft. In deze video licht hij zijn eigen olympische droom toe.

Maar wat voor thema dan?

De Olympische Spelen is het ideale podium om nationale en internationale thema’s aan de kaak te stellen, zo stelt Johan Wakkie. Hij vindt het dan ook onzin dat sport en politiek niet samen zouden kunnen gaan. “Internationale thema’s aan de kaak stellen is juist ontzettend belangrijk. De gedachte dat politiek en sport niet samen gaan is dan ook volkomen onjuist. Sport heeft de kracht om bruggen te slaan en zaken bespreekbaar te maken. Hierin moeten we het echter niet verwachten dat de sporters dit doen maar hier ligt een verantwoordelijkheid bij de oud-sporters en politici.”

Zelf organiseerde de KNHB in 2014 het WK Hockey. Thema’s van dit succesvolle WK was; cultuur, eten en sport. “Het WK 2014 was niet alleen een feestje van de sportwereld maar van veel meer partijen. Dat is de kracht van het concept en hiermee kunnen we bruggen slaan tussen verschillende zuilen”. Het laden van de thema’s is belangrijk voor de KNHB. Hiermee proberen ze te laten zien wat de kracht is van sport en wat de mogelijkheden zijn voor anderen zuilen zoals cultuur, onderwijs en muziek.

De KNHB nodigt tijdens dit soort evenementen altijd veel politici uit die juist sport niet in de portefeuille hebben. Dit is volgens Wakkie belangrijk om juist politici van bijvoorbeeld economische zaken of cultuur, de kracht van dit soort evenementen te laten zien en hoe er bruggen geslagen kunnen worden. 

Mocht Nederland ooit de Olympische Spelen naar Nederland willen halen zal er een ontzettend sterk nationaal en internationaal thema gebruikt moeten worden volgens WakkieEen thema dat niet alleen voor de sportwereld voordeel oplevert maar ook anderen zoals; onderwijs, cultuur, muziek en zorg. Daarnaast is er internationaal ook een thema wat je moet verkopen. Thema wat dit goed zou kunnen zijn is omgaan met andere culturen en vrede. In Nederland wonen we met 141 culturen in vrede samen, hoe doen we dat?

 Vervolg inspiratie estafette

Johan Wakkie geeft de Vonk voor de inspiratie estafette graag door aan Tanja Dik, Managing Director bij Stage Entertainment / Joop van den Ende Theaterproducties. De vraag die we haar volgens hem moeten stellen is: “Wat kunnen sport en muziek voor elkaar betekenen?”

We zetten de inspiratie estafette derhalve binnenkort voort in de entertainment-industrie.

Facebook Comments

Andere interviews uit de inspiratie-estafette