OVER VONKEN

De Vonken van 2028 streven ernaar om de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen. Om die droom te verwezenlijken, is het van groot belang dat we op een andere manier naar de organisatie van de Spelen gaan kijken. Aan die nieuwe visie willen we actief bijdragen.

Verantwoorde, toekomstbestendige Olympische Spelen organiseren in Nederland. Oftewel; Reframing the Olympic dream. Als Vonken dromen we van de Olympische Spelen in Nederland, maar dan wel op de Nederlandse manier.

In de zomer van 2015 hebben we als Vonken een nieuwe missie/visie geformuleerd, namelijk:

Vanuit de Olympische waarden en met de Olympische Spelen 2.0 als katalysator blijven we als Young Professionals de transformatie naar een toekomst bestendig Nederland versnellen.

De Spelen zijn inmiddels uitgegroeid tot enorme proporties. Waar de spelen 100 jaar geleden nog allemaal plaatsvonden in en om het Olympisch Stadion in Amsterdam, worden er nu vaak meerdere arena’s van grote omvang gebouwd, om de Spelen in de huidige vorm te kunnen huisvesten.

We geloven in de Olympische gedachte, de gedachte dat met sport veel bereikt kan worden & dat sport zorgt voor verbroedering en zo een positieve invloed heeft op de maatschappij. Wij geloven echter niet dat de huidige wijze van organiseren toekomstbestendig is. Wij geloven in flexibele, toegankelijke Olympische Spelen. Wij geloven in de noodzaak van het reframen van die droom.

De laatste jaren is de beeldvorming rond grote (sport)evenementen veranderd. Er wordt kritisch gekeken naar de keuze van de steden, de kosten en natuurlijk op welke manier de grote accommodaties worden gebruikt jaren nadat het evenement heeft plaatsgevonden: de legacy. Ook door het IOC wordt de discussie gevoerd hoe de Spelen toekomstbestendig kunnen zijn. Dat vraagt om een ‘Dutch approach’. Een innovatief, ondernemend plan on de Spelen te hervormen. Hoe kunnen wij in de toekomst op een financieel verantwoorde manier de Olympische Spelen organiseren in Nederland? Wij noemen dat: Reframing the Olympic Dream.

Het doel van de Vonken is om door bijeenkomsten, discussies en het delen van informatie deze Dutch approach verder in te vullen. Daarvoor gaan we het gesprek aan met voor- en tegenstanders van de Spelen, zoeken we inspirerende sprekers en laten we ons verrassen door bijzondere ideeën. Juist in deze samenwerking en uitwisseling zit onze kracht; niemand heeft immers zelf alle kennis en visie in huis. Het doel heeft voor ons voldoende richting om ons niet uit het veld te laten slaan.

Uiteindelijk willen we de Spelen terug op de politieke agenda met als einddoel het binnenhalen van de Spelen in Nederland. Die weg is lang en vol onzekerheden. Wij geloven echter dat elke vonkje dat overspringt uiteindelijk bijdraagt aan dit grote doel.