Vonken estafette #3 Xander Beks

No Comments

Het stokje in de Vonken estafette is weer over gepakt. Ditmaal het verhaal van Xander Beks, onze interim-voorzitter.

Door Xander Beks (Vanuit Rio!)

Mijn eerste kennismaking met het fenomeen de Olympische spelen was door een bronzen beeld dat bij mijn ouders in huis stond. Een verbeelding van een sporter die mijn vader trainde. Deze man was een atleet, zeer kansrijk op weg naar de spelen, jarenlang Nederlands recordhouder geweest en inmiddels naamgever van een eigen sportwedstrijd.

De vele facetten van sport zijn mede daardoor met de paplepel ingegoten. Uiteraard het ultieme gloriemoment: de podium plaats met het eremetaal. Zoiets blijft in je geheugen gegrift staan. Momenten waarbij heel Nederland verbroederd en de dagelijkse geschillen ineens lijken te verdwijnen. Maar juist ook de mindere momenten van verliezen en vervolgens toch het doorzettingsvermogen om prestaties neer te zetten. Hoe hard en moeilijk de uitdaging de volgende dag ook is. De onderliggende dragers van deze beide kanten van de medailles fascineren mij al lange tijd, Hoe krijgen we het voor elkaar om die spirit en rituelen van de sport, ook los te krijgen in de dagelijkse maatschappij? Om zo onze maatschappelijke uitdagingen, waar we in deze snel veranderende wereld voor staan, aan te pakken.

Zo hield (en houd) ik me bezig met het verduurzamen van de wereld. Een opdracht om daar juist nieuwe generaties op een nieuwe manier aan te verbinden. Een geweldig leuke klus vanuit mijn toenmalige werk op het ministerie van Economische zaken, landbouw en innovatie. Ik koos de route om de passie en talenten van jongeren als uitgangspunt te pakken en deze zo te verbinden aan de uitdagingen en wereld van duurzaamheid. Een omgekeerde route die de rijksoverheid, maar later ook veel andere actoren en systemen niet gewend waren, zo kwam ik achter. De beleving van jongeren als uitgangspunt en daar hoorde anno 2010 mijns inziens een wereld van events, festivals, mode, dance etc. bij. Mijn ambitie was niet alleen om deze jongeren te verbinden aan deze uitdagingen, maar ik vond dat de wereld van events zelf ook moest verduurzamen, als snelgroeiende sector die internationaal furore aan het maken was. Die wereld die als uithangbord voor Nederland in de wereld functioneert, wat nou als we die konden combineren met onze kennis en expertise op het gebied van voedsel, water, hightech etc? En de über-challenge was dan natuurlijk de Olympische spelen zo duurzaam als het kan in Nederland neer te zetten, met een ‘legacy’ waar heel Nederland en liefst velen op de wereld blij van worden als t ‘feestje’ voorbij was.

Zo kwam ik in contact met de Vonken. Ik werd als een ambitieuze professional een Vonk, binnen het speelveld van de sport en het bedrijfsleven, betrokken bij het verduurzamen van sportevenementen. En 4 jaar geleden tijdens Londen werd dit uitgebreid besproken tijdens een bijeenkomst van het VWS. Ik zag een geweldig mooi netwerk met mensen met vergelijkbare dromen, Ieder vanuit zijn of haar eigen perspectief bezig zaken anders op te pakken, met allemaal een droom die verbonden was aan die spelen! 

 

Dus Marloes, mijn Olympische Spelen in Nederland zijn vanuit mijn ideaal geslaagd als we ze enerzijds duurzaam (vanuit people, profit, planet en pleasure) hebben gerealiseerd, maar anderzijds vooral ook een positieve legacy achterlaten. Zo dus een veel grotere waarde hebben in het realiseren van uitdagingen voor Nederland zelf en Nederland in de wereld.

Vier jaar later al geruime tijd actief bij de Vonken reis ik nu in de metro in Rio op weg naar een van de vele gesprekken met betrokkenen bij de Spelen hier, We bespreken de sport of de uitdagingen in Nederland en daarmee gelijk de rest van de wereld. Nog elke dag krijg ik bevestigd dat de Spelen zo enorm samenhangen met de uitdagingen waar we als maatschappij en wereld voor staan. Of het nu over duurzaamheid gaat, de vluchtelingenproblematiek, of het gezond en vitaal krijgen van deze samenleving, Ik geloof dat er een grote potentie ligt in het realiseren van de Spelen (in Nederland) en het daarbij verder helpen van de maatschappij, Mits we dit reframen volgens de tijd van nu, Hierbij rekening houdend met de uitdagingen van de toekomst en met als uitgangspunt de olympische waarden vanuit de historie.

We moeten de talenten ontsluiten die bij kunnen dragen aan de vernieuwing, kanteling en verduurzaming die nodig zijn. Daar zet ik me voor in bij de Vonken. Juist door dingen te doen, om bouwstenen aan te leveren om die droom te realiseren. In Rio wordt nu ook weer pijnlijk duidelijk hoe een hoop zaken niet zouden moeten. Maar blijkt ook te meer weer het verlangen naar het Olympisch vuur bij iedereen.

Hoe we vanuit de Vonken dit Olympisch vuur kunnen creëren, daar ga ik me, inmiddels als interim-voorzitter, mee bezig houden. De vraag is natuurlijk hoe, ook voor de vonken zelf, komen we van de BHAG (Big Hairy Audicious Goal) naar eerste stappen, en hoe verlammen we ons zelf niet? Blijven we, hoe moeilijk en zwaar ook, stappen zetten om de glorie van de prestatie toch neer te zetten?

Ik ben op dit moment met vele partijen hoog en laag zogezegd, rijp en groen aan het bevragen hoe zij denken dat we dit kunnen doen, Om aan het einde van dit olympisch jaar, een lustrumjaar van de Vonken met een eerste experiment van een ware Vonken University, de balans op te maken. Op de vooravond van verkiezingen, een ervaring rijker van Rio, gaan we die olympisch droom realiseren? Mocht u daar zelf ideeën over hebben dan hoor ik dat graag, Wilt u bijdragen aan deze droom hoor ik dat ook graag!

 

Graag geef ik het stokje door aan Maud Boks, Maud hoe denk jij dat de gemiddelde Nederlander voordeel kan hebben van het organiseren van de Spelen?

 

 

Facebook Comments

Over ons

Als Vonken dromen we van de Olympische Spelen. Olympische Spelen in Nederland. Maar dan wel op de Nederlandse manier.

Meer updates

Alle updates
No Comments