Inspiratie-estafette

No Comments

‘Citius, altius, fortius,… pretiosius’ . Het eerste deel van deze spreuk komt wellicht bekend voor. Het laatste deel ongetwijfeld een stuk minder. Hoger, sneller en sterker heeft de afgelopen 120 jaar aan de basis gestaan van grensverleggende sportprestaties op de moderne Olympische Spelen. De laatste jaren is daar een nieuwe dimensie aan toegevoegd: duurder. Pretentieus zoals de Romeinen het omschreven. Zij waren het ook die de Olympische spelen ooit verboden. Een heidens feest vonden ze het maar.

De afgelopen jaren is, gevoed door het stemgedrag en bijkomende gedragingen van IOC leden, de trend ingezet om steeds meer geld uit te geven.. Niet alleen aan de organisatie van Olympische Spelen maar ook voor veel andere grote sportevenementen geldt dat de kandidaat met de grootste portemonnee vaak aan het langste eind trekt. Records na record worden gebroken. En dan hebben we het niet over de records waar het ooit allemaal om te doen was. Het kon en kan niet op.

Deze situatie is niet langer houdbaar en wenselijk. De Spelen moeten terug naar de basis: ‘Reframing the Olympic Dream’.

Dit is het thema waar de Vonken van 2028 het komend jaar mee aan de slag gaan. Wij willen het anders. Wij realiseren ons dat het anders moet, willen we de Spelen ooit in Nederland kunnen organiseren. Nederland heeft alles in huis om de wereld te laten zien dat het anders kan. Toekomstbestendig en herkenbaar.

Om inkleuring te geven aan deze andere manier van spelen gaan we met elkaar op zoek naar dwarsdenkers. Olympische inspiratie voor en door Nederland. Dat doen we in de vorm van een inspiratie estafette.


Wat is de inspiratie estafette?

Inspiratie-parcoursHet recept is simpel: wij zorgen voor de Vonk, de dwarsdenker voor inspiratie.

Met aan het einde van de rit hopelijk een groot Olympisch Vuur.

Voorafgaand aan de Olympische spelen zien we vaak het Olympisch Vuur in estafettevorm verschillende landen en steden aandoen. Wij organiseren onze eigen inspiratie estafette waarin we de vonk over laten slaan in opmaat naar Olympische Spelen in Nederland.

We verzamelen inspiratie op zes verschillende sporen: politiek, sport(bestuur), media, wetenschap, bedrijfsleven en jong talent. Dit zijn de banen waarin de estafette gelopen wordt. Wat overigens niet wil zeggen dat we alleen de gebaande paden betreden. Juist niet. Voor alle inspiratie die niet in een van de hokjes past, hebben we een extra spoor beschikbaar.

De inspiratie estafette tot nu toe

De afgelopen maanden hebben we mensen in ons netwerk geïnterviewd. Onder hen Johan Wakkie, directeur van de Nederland hockeybond die erin slaagde om een zeer succesvol en vernieuwend WK in Den Haag neer te zetten. Maar ook Benjamin Koolen, een 12-jarig atletiektalent die droomt van Olympisch goud op de tienkamp. En onlangs nog Hanke Bruins Slot, CDA politica en voormalig topsporter die zich vol overgave inzet voor meer sport op de politieke agenda. Elk met een eigen Olympische droom.

Wie maken onderdeel uit het inspiratieteam?

Xander, Bauke, Sofie, Thysia, Lucas, Lieke, Tom, Jimte & Thomas

Jij kan mee doen!

Heb je iemand in je eigen netwerk met een Olympische droom of met een vernieuwend idee dat kan bijdragen aan ‘reframing the Olympic dream’, laat het ons weten. Misschien vind je het ook leuk om zelf te interviewen? We voorzien je in dat geval graag van tips en trucs of gaan gewoon met je mee.

Neem vooral contact op met ThomasvanLuijtelaar@gmail.com of een van de andere Vonken uit het inspiratieteam. We denken graag met je mee!

 

Facebook Comments

Over ons

Als Vonken dromen we van de Olympische Spelen. Olympische Spelen in Nederland. Maar dan wel op de Nederlandse manier.

Meer updates

Alle updates
No Comments