Sport en onderwijs zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en versterken elkaar. Iemand die veel beweegt en gezond leeft presteert beter, ook op school. Als we Nederland op het gebied van sport vooruit willen helpen, is de onderwijssector een onmisbare schakel.

Op ieder onderwijsniveau kan aan de Olympische ambitie worden gewerkt. In het basis- en middelbaar onderwijs ligt een mooie uitdaging om jongeren binnen de onderwijsomgeving bewust te maken van het belang van sport, bewegen en gezonde leefstijl. In het beroepsonderwijs is een enorme organisatiecapaciteit aanwezig voor de organisatie van (sport)evenementen, seminars of campagnes. En vanuit de wetenschap zou, naast de technologische ontwikkeling waar we middels de klapschaats, de supersnelle bobslee en de hydrodynamische verf op roei- en zeilboten om bekend staan, ook weer aandacht moeten zijn voor het initiëren, ontwikkelen en delen van Olympische kennis.

De ambitie van Nederland, zowel voor sport als voor onderwijs, is om tot de wereldtop te horen. Topsport kan als voorbeeld dienen: excelleren en op hoog niveau presteren is juist wel ‘cool’. Op die manier doorbreken we de heersende zesjescultuur en geven de scholieren en studenten de inspiratie om het beste uit zichzelf te halen, ieder op haar eigen niveau en in zijn eigen sector.

Ben jij vanuit jouw opleiding aan het nadenken over een interessante stage-opdracht op het gebied van sport of wil jij met jouw afstudeeronderzoek graag bijdragen aan het vergroten van Olympische kennis? De Vonken denken graag met jou mee!