In het regeerakkoord van Rutte-2 ging een streep door het Olympisch Plan 2028 en op dit moment lijkt de Olympische ambitie niet op de agenda te staan. De sportparagrafen van verkiezingsprogramma’s zijn vaak zeer beknopt, terwijl er naast idealisme reden genoeg is om hierop in te zetten. Om een voorbeeld te noemen: de gezondheidszorg staat onder grote druk en wordt langzaamaan onbetaalbaar. Sport en bewegen kan een hoofdrol spelen in ziektepreventie en het bevorderen van gezond gedrag, naast het doorbreken van sociaal-economische en lokale grenzen. Slimme partijen erkennen dat en tonen visie door het Hollandse bid voor de Olympische Spelen nieuw leven in te blazen in de aanloop naar de Kamerverkiezingen in 2016. Zoek jij nog een platform om jouw ideeën hierover verder aan te scherpen? De Vonken denken graag met je mee!

Landelijk

Nederland ademt sport en dat is ook de politici in Den Haag niet ontgaan. In de sportwereld lijkt een omslag te komen in het denken over de organisatie van grote sportevenementen. Dit zou een zeer geschikt moment zijn voor de Nederlandse politiek om leiderschap te tonen door te streven naar een Olympische Spelen van de menselijke maat, een evenement dat een structurele positieve bijdrage levert aan ons land en de wereld. 

De aanzuigende werking van een grote, ambitieuze stip aan de horizon is enorm. Wie herinnert zich de uitspraak van John F. Kennedy, die in 1961 zei dat er nog dat decennium een man op de maan zou staan? Iedereen verklaarde hem voor gek, maar hij kreeg gelijk en Amerika werd en bleef nog vele decennia de technologische grootmacht in de wereld. Welke Nederlandse politicus toont een dergelijke visie?

Gemeente en stad

Steden zoals Rotterdam en Utrecht wisten de afgelopen jaren dankzij de komst van grote sportevenementen hun inwoners te verbinden aan de betreffende sporten en hiermee in beweging te krijgen én houden. Evenementen met flinke (inter)nationale uitstraling zijn niet alleen haalbaar voor de grote steden; denk aan sportstad Heerenveen, het NK wielrennen in Ootmarsum en het EK inlineskaten in Heerde.

Daarbij wordt in de participatiemaatschappij en met de decentralisering van zorgtaken een beroep gedaan op de sociale samenhang binnen uw gemeente. Welk instrument is sterker dan de unieke Nederlandse verenigingsstructuur om deze sociale samenhang door alle lagen van de bevolking heen te versterken?