Inspiratie-estafette

Vonken in gesprek met Hanke Bruins Slot

Tweede Kamerlid CDA (woordvoerder zorg & veteranenbeleid), voormalig pelotonscommandant bij de artillerie (Gele Rijders).

10 juli 2014, Tweede Kamer, Den Haag

Interviewers: Tom Leest en Xander Beks

 

Hanke Bruins Slot (1977) heeft rechten gestudeerd in Utrecht, maar het was voor haar een meisjesdroom om militair te worden. Ze wilde zowel fysiek als mentaal haar grenzen opzoeken. In 2008 ging ze mee op missie naar Afghanistan, als commandant. Ook was zij stafofficier bij het ministerie van Defensie. Ze heeft op vrij hoog niveau hockey gespeeld, en doet dat nog steeds ‘voor de gezelligheid’ iedere week als keepster in de reserve-hoofdklasse. Momenteel is ze woordvoerder zorg en sport voor de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Hanke: “Sport staat middenin de samenleving en ís van de samenleving, niet van de politiek”.

In de drukte van een laatste dag voor haar vakantie ontvangt Hanke ons in de Tweede Kamer. Ze heeft slechts een halfuurtje maar dat wordt al snel iets langer, vanwege haar enthousiasme voor sport en de Olympische Spelen. Haar mooiste Olympische herinnering is de gouden medaille van Ellen van Langen op de 800 meter in Barcelona in 1992. Vanwege de verrassend goede prestatie, maar ook vanwege het feit dat moeder Bruins Slot beloofde om bij goud op de fiets te stappen om ijsjes te halen voor het hele gezin!

Hanke heeft hart voor sport en vindt sport “het maatschappelijke goud dat je moet verzilveren”. In dat kader ziet ze sport ook als een belangrijk onderdeel van haar zorgportefeuille. Ze was als Kamerlid betrokken bij de totstandkoming van het Nationaal Programma Preventie, waarbij sport als preventiemiddel een  grote rol speelt. Of zoals Hanke het zelf zegt:

“Van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag”. Ze vindt dat er relatief weinig geld naar sport gaat, zo ongeveer 130 miljoen euro per jaar, tegenover 7 miljard euro naar zorg.

Haar Olympische droom is dat alle kinderen de kans krijgen om dichtbij huis hun favoriete sport te beoefenen, ook als hun ouders minder draagkrachtig zijn. Als het gaat om het toekennen van grote toernooien en reframing the Olympic Dream, vindt Hanke – net als haar collega-Kamerleden – dat mensenrechten een grotere rol zouden moeten spelen. Ze vond het WK Hockey in Den Haag een fantastisch voorbeeld van hoe zo’n toernooi niet alleen maar een feestje is voor bobo’s, maar een breed evenement met grote betrokkenheid van de gemeente en aandacht voor kinderen en sporteducatie.

Hanke vindt het jammer dat het kabinet de plannen voor de organisatie van de Spelen in 2028 in de ijskast heeft gezet. Ze denkt nog steeds dat het waardevol kan zijn om de mogelijkheid te onderzoeken. Voorwaarden daarbij zijn volgens haar een breed maatschappelijk draagvlak, een gedegen maatschappelijke kosten-batenanalyse met positief resultaat, en een bloeiend sportklimaat.

Vervolg estafette

Ze geeft graag het estafettestokje door aan Tjeerd van Dekken, de PvdA-woordvoerder sport in de Tweede Kamer.

 

Facebook Comments

Andere interviews uit de inspiratie-estafette