Vonken estafette #1 Jimte Poelman

No Comments

Onder de Vonken bevinden zich allerlei young professionals die om hun reden actief zijn binnen de Vonken van 2028. Wie zijn dit en wat willen zij bereiken? In deze reeks willen we hen een podium geven om zo ook de Vonken beter te leren kennen. Jimte Poelman is de eerste en trapt deze reeks af.

Beste Vonken,

Mij is gevraagd om de Vonken estafette in gang te zetten en dit doe ik graag!

Van 2003 tot 2007 volgde ik de opleiding sportmanagement aan de Hanze Hogeschool Groningen. Als afstudeeropdracht organiseerde ik, samen met een mede student, een expeditie met 10 hartpatiënten naar de hoogste berg van Zuid Amerika. Een extreem grote opdracht (stichting oprichten, team samenstellen, € 200.000,- aan sponsorgeld bijeen brengen, medisch onderzoek naar zuurstofopnamen,…etc) die we in 1,5 jaar moesten klaren. Om dit te redden moesten we alles uit de kast halen om dit te realiseren. Echter: we geloofden in ons doel en in februari 2007 vertrokken we met een team van 19 personen voor een maand naar Argentinië. We hadden het gehaald!

fot Jimte 0

Het organiseren van zo’n groot evenement smaakte mij naar meer en na mijn afstuderen in augustus 2007 had ik dan ook 2 doelen.

  1. het WK voetbal van 2018 in Nederland en België organiseren
  2. de Olympische Spelen naar Nederland halen in 2028.

Toen Sep Blatter namens de FIFA op 2 december 2010 bekend maakte dat het WK 2018 niet door Nederland en België zou worden georganiseerd, maar door Rusland, was mijn eerste doel mislukt.

Toen ik begin 2011 op LinkedIn een oproep zag om een club young professionals bij elkaar te brengen om zich in te zetten voor het Olympisch Plan, dacht ik: ‘dit is mijn kans!’

Ik schreef een brief, ging naar de eerste bijeenkomst en werd toegelaten tot de evenementen ambitie van de Vonken van 2028.

In de eerste fase van de Vonken was er ontzettend veel energie en passie om van deze super mooie club een succes te maken. Met zo veel goede en enthousiaste mensen bleven de resultaten dan ook niet uit. We wonnen 2 prijzen tijdens het Olympisch jaarcongres, ontmoetten Koning Willem Alexander, organiseerden voor de eerste maal de Vitaliteitsbattle, gingen naar de Olympische Spelen in Londen etc.. We deden er echt toe en dat was voornamelijk omdat we dingen deden. Dit klinkt gek, maar dat was de grootste kwaliteit van de Vonken. We deden dingen in plaats van alleen maar te praten!

foto1 Jimte

Toen kwam 29 oktober 2012. De dag dat het regeerakkoord van Rutte 2 werd gepubliceerd en ik zag mijn tweede droom vervliegen.

Op 19 april 2013 was de afsluitende bijeenkomst van het Olympisch Vuur en hier kregen we, uit handen van Camiel Eurlings, het spreekwoordelijke stokje overgedragen.

In een zaal vol met mensen die geloven in de kracht van sport en die er ook van overtuigd zijn dat het organiseren van een Olympische Spelen in Nederland ons verder kan helpen, was dit een mooi moment voor de Vonken.

foto Jimte 2

De realiteit is echter dat door het wegvallen van het Olympisch Vuur en de steun van de overheid de Olympische ambitie in Nederland weg is. Toen Nederland op 10 juni 2015 de Europese Spelen terug gaf aan het Europees Olympisch Comité werd mij duidelijk dat Nederland, in de huidige tijd, geen WK voetbal of Olympische Spelen gaat organiseren.

Ondanks deze overtuiging ben ik, weliswaar door een verhuizing van Leiden naar Maastricht iets minder actief, nog steeds wel lid van de Vonken van 2028.

Ik zal uitleggen waarom.

Momenteel werk ik als commercieel manager bij Fitland XL in Sittard. Deze sportcampus van 25.000 m² met  o.a.: een dubbele topsporthal, turnhallen, danszalen, dojo’s, voetbalstadion, voetbalvelden, atletiekbaan, hockeyvelden, een topsport innovatiecentrum, hotel, wellness resort, etc…
In ons gebouw zijn ook 1.400 leerlingen gevestigd, waaronder 600 CIOS leerlingen.

foto Jimte 3

 

Mijn overtuiging is dat de young professionals/vonken van nu, later het verschil gaan maken voor de generatie die er aan komt.

Ooit zal er weer een student zijn die droomt van het organiseren van een Olympische Spelen in Nederland of een WK voetbal. Als ik tegen die tijd mijn kennis, netwerk en ervaring, opgedaan bij de Vonken, kan inzetten om die droom te verwezenlijken, gaat mijn doel ooit nog slagen!

Graag zou ik Marloes Voskuilen willen nomineren om vanaf hier het stokje van mij over te nemen en ik wil haar de vraag stellen: “Hoe kunnen de huidige vonken de aankomende generatie studenten inspireren om actief aan de slag te gaan met het Olympisch plan?”

 

Met sportieve groet,

 

Jimte Poelman

 

 

Facebook Comments

Over ons

Als Vonken dromen we van de Olympische Spelen. Olympische Spelen in Nederland. Maar dan wel op de Nederlandse manier.

Meer updates

Alle updates
No Comments