#5jaarVonken – Een terugblik

No Comments

Door Sander van den Belt

Op 28 februari 2011 werden De Vonken van 2028 opgericht. Met Bauke, Wouter & Sander vormden een architect, een wetenschapper en een ondernemer de oprichters en het eerste bestuur. Het is tekenend voor wie de Vonken zijn: een mooie mix van achtergronden, maar met één gemeenschappelijke Olympische passie. Een korte terugblik op een paar hoogtepunten.

Vitaliteitsbattle

Ontsproten aan de breinen van enkele Vonken, gepitcht op het jaarcongres van Olympisch Vuur en opgepikt door Atos Consulting en Sport & Zaken: de vitaliteitsbattle. Een prachtig verhaal, waarbij de Vonken als ideeënmachine op volle toeren draaide. Dit Vonkje werd opgepikt en is, 4 succesvolle edities later, een zelfstandig draaiend evenement onder de vlag van Sport & Zaken.

 

 

Londen & Sochi

Één van de centrale ideeën van de Vonken is altijd geweest dat we de Spelen wel willen organiseren, maar dan op een Nederlandse manier, die past bij onze normen, waarden en samenleving. Geen miljardenverslindend prestigeproject, maar door slim te investeren een blijvend positief effect op onze economie en maatschappij. Daarom hebben we reizen ondernomen naar zowel Londen 2012 als Sochi 2014. Waar we in Londen nog vooral als supporter aanwezig waren, mede door het gewonnen arrangement, werd Sochi zeker ook een studiereis. Vele ondernemers wilden met ons praten en we leerden belangrijke lessen over hoe we het niet willen in Nederland.

 

Vonken University

Het grootste project dat de Vonken tot nu toe hebben geïnitieerd en dat we op dit moment zelf helemaal uitvoeren. Een tiental studenten gaat in twee groepen aan het werk met hun onderzoeksvragen, gericht op het thema governance. Zij worden 1-op-1 bijgestaan door buddies uit het bedrijfsleven en worden geïnspireerd door hen. Een ideale kans voor aanstormend talent en waarbij we de generaties met elkaar verbinden. Met dat idee, het overnemen van het stokje van de babyboomgeneratie richting 2028, zijn we 5 jaar geleden begonnen en het meest recente project doet juist dat.

Wat de komende 5 jaar gaat brengen? Wij hebben ook geen idee. Wij weten immers ook niet hoe het nieuwe, toekomstbestendige Nederland eruit gaat zien en of we erin slagen het Olympisch Vuur weer aan te wakkeren. Want laten we wel wezen: 5 jaar geleden had niemand durven denken dat de alliantie Olympisch Vuur de fakkel al officieel aan ons overgedragen zou hebben…

 

Facebook Comments

Over ons

Als Vonken dromen we van de Olympische Spelen. Olympische Spelen in Nederland. Maar dan wel op de Nederlandse manier.

Meer updates

Alle updates
No Comments