Is Nederland een sportland? Als je kijkt naar de Nederlandse verenigingscultuur en de Olympische medaillespiegels wel. Alleen het is lastig om jezelf als sportland te profileren, terwijl er vanuit de overheid nog niet eens voldoende commitment is voor het verplicht stellen van 2 uurtjes sport op basisscholen. 

IOC

Waarom moeten de Olympische Spelen zo ontzettend veel geld kosten? Waarom wordt dit soort evenementen beheerst door BoBo’s met krankzinnige eisen? En wordt er voldoende rekening gehouden met mensenrechten en duurzaamheid? Ook het IOC begint zich inmiddels te realiseren dat de Olympische Spelen in zijn huidige vorm onhoudbaar zijn. (link artikel) Aan Nederland de uitdaging om te laten zien dat het tijdperk van over-gedimensioneerde en dure Olympische Spelen is afgesloten.

Georganiseerde sport in Nederland

Sportverenigingen vormen een bindende factor in onze samenleving, deze verenigingscultuur is uniek in de wereld. Het succes van georganiseerde sport in Nederland, met het NOC*NSF en daaronder de sportbonden en verenigingen blijkt uit de Olympische helden die ons land blijft voortbrengen.

De verenigingscultuur zorgt tevens voor een gezonde en vitale samenleving. Via de breedtesport hebben sportbonden een enorm bereik. Leden van sportverenigingen weten wat de kracht van sport is. Hoe kunnen we het enorme netwerk van sportverenigingen op de juiste manier benutten om draagvlak te creëren voor een mogelijke Olympische Spelen in Nederland?